Sürdürülebilirliği iş stratejimizin kalbine yerleştirmek adına verdiğimiz uzun süreli taahhüdümüz doğrultusunda, VakıfBank olarak ÇSY (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) performansımızı daha ileri taşımak için sürekli çalışıyoruz. Bizim için sürdürülebilir bir banka olmak, bir etiket olmanın ötesinde, tüm paydaş ekosistemimiz için oluşturduğumuz değerler zincirini ifade ediyor.
Güvenilir sürdürülebilirlik göstergelerinin, yatırım kararlarının ayrılmaz bir parçası olduğu bu yeni dönemde, kamuya açıklama ve şeffaflık, yatırımcılarla iletişimin temelini oluşturuyor. Bu bağlamda, ÇSY rating kuruluşlarının analizleri ve sürdürülebilirlik endekslerinde işlem görmemiz, ÇSY performansımızı aktarmak ve sürekli iyileştirmek için stratejik bir araç sunuyor.
İlk olarak 2014 yılında BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dâhil olduk ve o zamandan bu yana önde gelen sürdürülebilirlik endekslerinde işlem görüyoruz. Daha sürdürülebilir bir gelecek için gerekli adımları atarken, bu endekslerde yer almaya devam etmeyi ve sürdürülebilirliği kurumsal stratejimize nasıl entegre ettiğimizi yansıtan ÇSY rating skorlarımızı geliştirmeyi taahhüt ediyoruz.
ÇSY Ratingleri
2015 yılından bu yana iklim değişikliği stratejimizi, risklerimizi ve performansımızı Karbon Saydamlık Projesi'ne (CDP) raporluyoruz. 2024 yılı CDP değerlendirmelerinde, İklim Değişikliği Programı’ndaki ‘A’ notumuzu koruduk; Su Güvenliği Programı’nda ise notumuzu bir basamak yükselterek ‘A’ seviyesine ulaştık. Böylece, CDP’nin 2024 Global A Listesi’nde her iki programda da yer alma başarısı göstererek, 2024 yılında da en yüksek notu alan Türk katılımcı bankalardan biri olmayı sürdürdük.
Bankamızın son CDP Raporuna aşağıdaki linkten veya buradan erişebilirsiniz.
2014'teki lansmanından bu yana BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alıyoruz.
Söz konusu endeks, finansal, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim performansına dayalı olarak Borsa İstanbul’da işlem gören Türkiye'nin en sürdürülebilir şirketlerini içermektedir.
2017 yılından bu yana, küresel olarak tanınan kurumsal sorumluluk standartlarını karşılayan şirketleri seçen FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'nde yer alıyoruz. FTSE4Good özellikle sorumlu yatırımcılar tarafından takip edilmektedir.
2020 yılında, kadınları hem sosyal hem de ekonomik olarak güçlendirecek iyi uygulamalara ve girişimlere sahip olarak, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne (GEI) dahil edildik. Böylece, cevap verdiğimiz ilk yılda, dünya genelinde 325 şirket arasında bu endekse seçilen iki Türk bankasından biri olduk. Bloomberg GEI, cinsiyet eşitliğini taahhüt eden şirketlerin performansını ölçmek için dünya çapında en kapsamlı araştırmayı yürütmektedir. VakıfBank dört yıl üst üste endekse seçilerek 2023 yılında da endeksteki devamlılığını korumuştur.
Küresel platformlarda sürdürülebilir bankacılık kimliğimizi daha da güçlendirmek için 2019 yılında Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi anketine gönüllü olarak katıldık ve davet edilen 248 şirket arasından cevap veren 175 şirket arasında yer aldık. S&P Global CSA anketine 2021 yılından itibaren her yıl cevap vererek skorumuzu artırmaya devam ediyoruz.