İç Sistemlerin İşleyişine İlişkin Değerlendirmeler ve Dönem İçi Faaliyetleri

2010 yılı denetim faaliyetleri, yerinden denetim, merkezi denetim ve bilgi teknolojileri uygulama denetimi şeklinde gerçekleştirilmiştir.

Banka’nın iç sistemlerin işleyişine ilişkin birimleri denetim görevini, BDDK tarafından 1 Kasım 2006 tarihinde yayımlanan Bankaların İç Sistemleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde, Denetim Komitesi aracılığıyla doğrudan Yönetim Kurulu’na bağlı olarak ve Banka’nın tüm faaliyetlerini kapsayacak biçimde yerine getirmektedir.

İç Denetim Faaliyetleri

2010 yılına ilişkin İç Denetim Planı doğrultusunda, yıl boyunca denetim faaliyetleri yerinden denetim, merkezi denetim ve bilgi teknolojileri uygulama denetimi şeklinde gerçekleştirilmiştir.

Yerinden denetim çalışmaları kapsamında, 2010 yılı içinde 442 şube, 98 bağlı şube, 14 iştirak, 47 genel müdürlük birimi, iki yurt dışı şube ve bir yurt dışı iştirakin faaliyetlerinin, Bankacılık Kanunu ve diğer yasal düzenlemeler ile Banka içi strateji, politika, ilke ve hedefler doğrultusunda yürütülüp yürütülmediğine ilişkin denetim yapılmıştır. Denetimler sonucunda düzenlenen teftiş raporlarında müfettişler tarafından önerilen ve Başkanlığın düzeltici önlemleri almaya yetkili kıldığı genel müdür yardımcıları ve/veya genel müdürlük birimlerine aktarılan konular hakkında, Bankaların İç Sistemleri Hakkında Yönetmeliğin 32. maddesi kapsamında izleme faaliyetinde bulunulmuştur.

BDDK düzenlemeleri doğrultusunda ve risk odaklı dönemsel denetim vizyonu çerçevesinde merkezi denetim çalışmalarına ağırlık verilmiştir. Merkezi denetim kapsamında oluşturulan sorgular, 2009 yılı içinde revize edilmiş ve 2010 yılı içerisinde risk yoğunlaşması olan şube ve birimlerin denetimine öncelik verilmiştir. Müfettişlerin yanı sıra İç Kontrol elemanlarının da merkezi denetim ekibince hazırlanan ve sürekli güncel tutulan teftiş portalı üzerinden görev yaptıkları şubeyle ilgili merkezi denetim bulgularına erişimleri sağlanarak iç denetim ve iç kontrol koordinasyonunun etkinliği artırılmıştır.

Bu denetimler sırasında tespit edilen eksikliklerin giderilmesine ve operasyonel risklerden kaynaklanan Banka kayıplarının tasfiyesine veya teminat altına alınmasına çalışılmıştır. Ayrıca, sorumlular hakkında gerekli inceleme-soruşturma raporları düzenlenerek benzer risk doğurucu işlemlerin önlenmesine yönelik önerilerle birlikte üst yönetimin bilgisine sunulmuştur.

Uyum kontrolleri kapsamında, Banka tarafından geliştirilen veya planlanan her türlü faaliyet, yeni işlem ve ürünlerin Bankacılık Kanunu’na, diğer mevzuata, Banka içi politika ve kurallar ile bankacılık eğilimlerine uyumu konusunda değerlendirme yapılarak görüş bildirilmiştir.

İç Kontrol Faaliyetleri

Bankanın varlıklarının korunması, faaliyetlerinin yasal mevzuata, banka içi mevzuata, düzenlemelere, banka içi politika, strateji ve hedeflere uygun olarak yürütülmesi, hesap ve kayıt düzeninin, finansal raporlama sisteminin güvenli oluşmasının sağlanmasına yönelik olarak iç kontrol sistemi oluşturulmuş, finansal ve operasyonel risklerin önlenmesini sağlayacak bir yaklaşımla, izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanmasını sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır.

İç kontrol faaliyetleri Banka’nın tüm yurt içi, yurt dışı şubeleri ile Genel Müdürlük birimlerinin tüm faaliyetlerini kapsayacak şekilde yürütülmüştür.

İç kontrol merkezinde oluşturulan yardımcı dokümanlar ile Banka bilançosuna etkisi de dikkate alınarak kredi, mevduat, takip, aksayan riskler gibi miktarlarında hızlı artışlar ve operasyonel hataları yoğun olan şubeler, yapılan iç kontrol programlarında önceliklendirilmiş, kontrol süreleri ve periyotları farklılaştırılmış ve kontrolörlerin merkezden belirlenmiş riskli alanlara yönlendirilmesi ve daha kısa zamanda daha etkin yöntemlerle kontrol faaliyetlerinin yapılması sağlanmıştır.

İç kontrol faaliyetleri kapsamında tespit edilen operasyonel hata ve eksiklikler öncelikle faaliyeti yürütmekte olan personel ile paylaşılmış, gerekli tamamlayıcı ve önleyici tedbirlerin hızlı bir şekilde alınması sağlanmıştır. Giderilmemiş olan operasyonel hata ve eksiklikler raporlara konu edilmiş, aynı zamanda belirlenmiş kodlarla veri tabanına kaydedilmiştir. Söz konusu veri tabanında sayısallaştırılan verilerin değerlendirilmesi yapılmış, yoğunluk gösteren operasyonel hata ve eksiklikler ile bunların giderilmesine yönelik süreç iyileştirilmeleri hususundaki görüş ve önerileriyle birlikte raporlar oluşturulmuş ve üst yönetimin bilgilendirilmesi sağlanılmıştır.
İç kontrol faaliyetleri sırasında önemli kural ihlali, Banka zararına sebebiyet veren işlemler, risklilik düzeyi yüksek görülen usulsüz, hile ve suiistimal içeren işlemler Teftiş Kurulu Başkanlığı’na iletilmiştir.

Merkezi denetim ekibinin seçilmiş işlemlerine ilişkin bulguları, risk oluşturmadan şubelerde ayrıntılı olarak incelenmiş ve fiziki belge kontrolleri yapılmış, varılan sonuçlar Merkezi Denetim sistemi üzerinde raporlanmıştır.

Bankamız bünyesinde gerçekleştirilmesi planlanan yeni ürünler ve yeni uygulamalar, sistemlerde yapılacak düzenlemeler ile ilgili tasarımlar ve projeler, Bankamızın genel uygulamaları ve iş kurallarına, yasal mevzuat ve düzenlemelere uygunluğu açısından değerlendirilmiş, taşıdığı muhtemel riskleri ile uygulama ve süreçlere olan etkileri göz önünde bulundurularak gerekli görülen kontrol noktaları ile ilgili görüş bildirilmiştir. Yeni ürün ve yeni projelerin risk yaratmadan uygulanması amaçlanmıştır.

İç kontrol faaliyetlerinin, kontrol alanlarının, metodolojisinin, kullanılan dokümanların, kontrol sonuçlarının aralarındaki ilişkiler ile birlikte izlenebilmesini sağlayan denetim kanıtları ve çalışma kağıtları tutulmuş, faaliyetlerin geçmişe dönük olarak takibi ve denetimi sağlanmıştır.

Denetim ve kontrol metotları ile bilgi teknolojilerindeki gelişmeler yakından takip edilerek; denetimde bilgi teknolojilerinden yararlanmayı, uluslararası denetim metotlarını uygulamayı, BT risklerinin, Bankamız risk yönetiminin bir parçası olarak değerlendirilerek, süreçlere ait BT kontrollerinin de, süreç uygulama kontrollerinin devamı ve bir parçası olarak gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

İç kontrol faaliyetlerini, iş birimleri ile koordinasyon sağlayarak planlamak, iş birimlerine faaliyetleri ile ilgili danışmanlık vermek, süreçlerin iyileştirilmesi ve operasyonel verimlilik sağlamak, risk farkındalığı ve gerekli kontroller sağlanarak, Banka’nın gelişim fırsatlarını değerlendirmesine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

Büyüme Oranları
İşsizlik Oranları
Enflasyon Oranları
Faiz Oranları
GSYİH - Sanayi Üretimi
İşsizlik Oranı
Enflasyon
Gösterge Tahvil Bileşik Faiz Oranı
Bütçe Dengesi
Sendikasyon-Seküritizasyon Kredileri
Dönem Net Kârı/Zararı