e-Fatura

e-Fatura Nedir?

05.03.2010 tarihinde yürürlüğe giren e-Dönüşüm sürecinde, kağıt faturalar yerini elektronik ortamlarda düzenlenen e-Faturalara bırakmıştır. Elektronik fatura uygulamasının sahip olacağı standartları ve veri formatı türünü, söz konusu yasadan aldığı yetki ile Gelir İdaresi Başkanlığı düzenlemektedir. Benzer şekilde; e-Faturalarda yer alacak bilgiler de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmektedir.
e-Fatura, e-Fatura mükellefi olan işletmeler arasında elektronik ortamda fatura gönderilip alınmasını sağlar.


Kimler e- Fatura Mükellefidir?

22 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan 31727 sayılı Resmi Gazete ilanına göre:

  • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı); 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı); 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan mükellefler.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeler.” Şartlarını taşıyan mükelleflerin E-dönüşüm ürünlerini kullanmaları 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle zorunlu hale getirilecektir.

e-Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir ?

  • Dünyanın pek çok ülkesinde e-Fatura, kayıp ve kaçağın önüne geçmek için zamanla zorunlu hale getirilmektedir,
  • Şirketler fatura, defter, ödeme gibi süreçlerini elektronik ortama taşıyarak personel, maliyet ve zamandan tasarruf sağlamaktadır,
  • Manuel fatura girişlerinden kaynaklı hataları minimuma indirmektedir,
  • İşletmeler istediği zaman fatura bilgilerine ulaşabilmektedir.

Bankamız e-Fatura Uygulamasına Dahil Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Müşteri, mevcut durumda hiçbir hizmet almamış ve GİB nezdinde bir başvurusu bulunmuyor ve özel entegrasyon hizmeti almak istiyor ise;
  • Öncelikle GİB Başkanlığına e-Fatura uygulamasından özel entegrasyon yöntemini kullanacağı belirtilerek mportal.kamusm.gov.tr/bp/mm.go adresinden online olarak başvuruda bulunur. Böylece Mali Mühür ve e-Fatura uygulamasına dahil olmak için başvuru yapılmış olur.
    Bankamızdan özel entegratör hizmeti almak istenmesi durumunda Şubelerimiz , İnternet Bankacılığı, VakıfBank Mobil kanallarından başvuru işlemleri başlatılabilir.